keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Penun päivä vajaa vuosikkaana

Puolen vuoden kieppeillä tein postauksen siitä, minkälainen on Penun päivä. Nyt yhden ikävuoden lähestyessä on hyvä aika tehdä samanmoinen postaus, sillä itse unohtaa todella nopeasti, mitä tapahtui ja milloinkin. Tällä hetkellä Penulla on melko tarkka rytmi, joten päivästä on helppo kirjoittaa.


klo 7

Herätys tapahtuu suurin piirtein seitsemän kieppeillä. Yleensä ehkä vähän aiemmin, vain harvoina aamuina Penu on nukkunut pidempään. Valitettavasti sellaiset aamut ovat olleet juuri niitä, kun äitien kellot ovat soineet jo kuudelta. Jos Penu on nukkunut hyvät yöunet, herää hän usein hyväntuulisena ja ilmoittaa heränneensä heittämällä tutin lattialle. Kun äidit raahautuvat paikalle, seisoo nappula usein sängyssä laitaa vasten odottamassa. Suu vääntyy isoon virneeseen, kun äiti tai äidit saapuvat.

Heräämisen jälkeen otetaan maitohömpsyt omassa huoneessa, minkä jälkeen tehdään aamupesut kylppärissä. Tähän kuuluu hampaiden harjaus, potalla käynti (usein tuloksetta), pepun pesu, rasvaus, hiusten harjaus ja vaatteiden pukeminen. Kun tämä operaatio on saatu suoritettua, siirrytään keittiöön aamupalalle. Tarjolla on usein sormiruokaa (puurolättyjä, hedelmiä, talk-muruja, kananmunaa), jolloin äidit saavat syötyä itse samaan aikaan. Joskus aamupalalla on puuroa - etenkin silloin, jos aamulla on kiire jonnekin ja vatsaan pitää varmasti saada täytettä.

Usein aamupalan jälkeen hengailemme kotona ja Penu leikkii leluillaan. Jonkin aikaa hän viihtyy itsekseen, mutta jos äideillä on kestänyt liian kauan keittiönsiivouksessa tai oman aamupalan syömisessä, tulee Penu lahkeeseen roikkumaan ja vaatii syliinpääsyä. Ennen ensimmäisiä päiväunia usein imuroidaan pikaisesti, pedataan yhdessä äitien sänky ja leikitään ja luetaan kirjoja yhdessä.


klo 9-9.30

Ensimmäisille päiväunille käydään usein noin klo 9.30 tai vähän aiemmin. Kotona parvekkeella unet maistuvat hyvin, ja neiti vetäisi varmaan kolmen tai neljänkin tunnin unet. Mutta herätämme hänet nykyään aina viimeistään 11.30, joten unta on tullut maksimissaan 2-2,5 tuntia. Tuntuu ikävältä herättää toinen, mutta olemme huomanneet, että liian pitkät päiväunet vaikuttavat negatiivisesti yöuniin. Ja ihan vielä typy ei pärjää yksillä päiväunilla.

Tässä välissä itselläni on siis aina hyvin aikaa laittaa ruokaa, siivota, päivittää blogia tai tehdä jotain omia juttuja. Ihan niin kuin tällä hetkellä. :D


klo 11-11.30

Päikkäreiltä heräillään siis usein äitien herättämänä yhdentoista jälkeen. Unilta mennään suoraan vaipanvaihtoon ja pyllypesujen jälkeen lounaalle. Ruokana on usein sormiruokaa, mutta jos olemme lähdössä jonnekin ja on kiire, tarjoillaan lounaaksi sosetta syötettynä, jolloin syöminen on paljon rivakampaa.

Tässä välissä Penu jaksaa olla hereillä kaikista parhaiten. Jos jotain erityistä haluamme tehdä, täytyy se tehdä päiväunien välissä, sillä aikaa on yleensä noin neljä tuntia. Usein käymme jossain välissä ulkona, vaikka tällä hetkellä siellä on todella huonosti mitään tekemistä, sillä Penu ei vielä kävele ja monet vaatekerrokset hankaloittavat oloa muutenkin. Onneksi keinuminen on kivaa ja liukumäkeäkin voi laskea. Muutoin saatamme lähteä HopLopiin tai läheiseen ostoskeskukseen. Tai sitten leikimme vain kotona.


klo 14

Noin kahden kieppeillä Penu syö välipalan. Joskus joulukuun alussa muuten huomasin, että hän ymmärtää sanan välipala. Oli ihana, kun puhuin hänelle normaaliin tapaamme, mitä teemme, ja kun sanoin sanan välipala, lähti Penu saman tien konttaamaan kohti keittiötä ja omaa tuoliaan. :) Välipalaksi on usein joghurttia ja hedelmäsosetta tai pelkkää hedelmää sellaisenaan tai soseena.

Syömisestä saa taas sen verran energiaa, että sen voimalla jaksaa painaa vielä tunnin tai puolitoista, kunnes kaikki aiheuttaa lähinnä pelkkää kitinää ja on pakko alkaa rauhoitella menoa ja siirtyä toisille päikkäreille. Päiksyille mennään vielä tällä hetkellä maitohömpsyn kautta.


klo 15-15.30

Toisille päiväunille mennään usein kolmen jälkeen, mutta ihan viimeistään neljältä. Tällöinkin uni maittaisi vaikka kuinka pitkään. Välillä Penu herää kyllä itsekseen, mutta usein joudumme herättämään hänet näiltäkin unilta. Etenkin viime päivinä minusta on tuntunut siltä, että Penu nukkuu päikkäreillä harvinaisen sikeästi - liekö syynä pakkanen, jonka takia ilma on kivan kirpeää, vai mikä. Paha sanoa.


klo 17

Herätys päiksyiltä tapahtuu viideltä. Unien jälkeen on tarjolla päivällistä, joka on joko sormiruokaa tai sosetta. Useammin ehkä sosetta, jos lounaalla on ollut sormiruokaa. Syönnin jälkeen jaksaa taas leikkiä. Arkipäivisin Pirkko on usein tullut kotiin jo tähän mennessä, joten voimme touhuilla yhdessä. Välillä lähdemme tässä välissä porukalla kauppaan, missä Penu tykkää istua kärryissä ja pompata ylös alas pitäen tiukasti kiinni ketjusta, jolla kärryt laitetaan lukkoon. Joskus olemme käyneet kavereilla pikaisesti kylässä. Usein olemme kotona ja käymme ehkä ulkona. Itse karkaan tässä välissä usein salille ja jätän Penun Pirkon hoiviin.


klo 19

Seitsemän aikoihin tai vähän sen jälkeen Penu käy usein iltapuurolle. Kun puuro on syöty, on vuorossa iltapesut ja mahdollisesti suihku. Kun hampaat on harjattu ja vaippa vaihdettu, toivotetaan hyvät yöt kissoille, leluille ja kaikille mahdollisille tavaroille, minkä jälkeen suunnataan omaan huoneeseen pinnasänkyyn. Melko monena yönä viime aikoina Penu on nukahtanut todella helposti noin klo 20 aikoihin ja nukkunut lähes heräämättä sinne aamuseitsemään. Joinain iltoina hän itkahtelee klo 22-00 välillä kerran tai pari, jolloin täytyy käydä laittamassa tuttia, mutta on ollut myös iltoja, kun on selvitty ilman minkäänlaisia heräyksiä.


************************

Tällaisella päivärytmillä meillä siis mennään ensimmäisen syntymäpäivän häämöttäessä nurkan takana. Tosin tämä rytmi pitää ainoastaan silloin, kun olemme kotona emmekä lähde päikkäreiden aikaan minnekään ja Penu saa nukkua parvekkeella paikallaan olevissa vaunuissa. Jos olemme päiksyaikaan liikenteessä, ei Penu nuku koskaan 45 minuuttia kauempaa, joten näinä päivinä rytmi tietenkin vähän vaihtelee. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti