sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Vauvavuoden hyödykkeet ja turhakkeet

Vauvavuosi on nyt virallisesti ohi, joten listasimme Pirkon kanssa asioita, jotka ovat olleet vauvavuoden aikana hyödyllisiä tai melko turhia. Osan näistä hankinnoista teimme itse, osan saimme lahjaksi ja osa tuli äitiyspakkauksen mukana. Toivottavasti muistimme lähes kaiken! Ainakin listalle tuli pituutta. :D


HYÖDYKKEET

Unipesä
Tämä oli ihan paras hankinta ensimmäisten kuukausien aikana. Alussa Penu nukkui unipesässä meidän välissä ja myöhemmin pesässä omassa sängyssään. Päivisin hän nukkui aluksi pesässä sohvan päällä.

Tripp Trapp -syöttötuoli ja newborn set
Penu hengaili kanssamme ruokapöydässä (jos siis oli hereillä) ihan pienestä pitäen. Newborn set oli tähän aivan loistava! Sitteriä emme koskaan hankkineet, sillä tuoli toimitti hyvin sitterin virkaa, vaikkei heilunutkaan mihinkään suuntaan eikä pitänyt ääntä (ehkä hyvä niin :D).

Lämpöpussi
Paras hankinta on ollut rattaisiin menevä topattu lämpöpussi, joka on ollut ahkerassa käytössä nyt kaksi talvea. Ostimme sen käytettynä kaveriltamme, joten montaa kymppiä emme pussista maksaneet. Käytössä on tullut havaittua ainut miinus: vetoketjut ovat pussin sivuilla, mutta olisi tuhat kertaa kätevämpää, jos edessä olisi yksi vetoketju, jonka saisi kätevästi auki, kun menee esimerkiksi kauppaan nukkuvan vauvan kanssa.

Pimeässä loistavat tutit
En edes tiennyt, että tällaisia on olemassa, kunnes kerran vahingossa huomasin tutin loistavan, kun ajoimme viime kesänä pimeään tunneliin ja Penulla oli tutti suussa. :D Sittemmin olemme ostaneet pimeässä loistavia tutteja enemmänkin, sillä ne ovat todella käteviä yöllä, kun pimeässä yrittää etsiä tuttia pinnasängystä.

Harsot
Ihan parhaita alkuaikoina! Harsoja tuli kyllä käytettyä aivan kaikkeen. Ostimme niitä vielä lisää, sillä ne olivat koko ajan pesukoneessa. Hyviä olivat myös bambuharsot, jotka olivat todella pehmeää ainetta. Näitä käytimme unipesän pohjalla lakanana, niin että pesä ei likaantunut esimerkiksi puklun yllättäessä. Pesä pysyikin ihan puhtaana koko käytössäoloajan!

Itkuhälytin
Meillä on käytössä Padwico 850 -itkuhälytin, joka on aivan loistava! Se on ollut käytössä joka päivä, useamman kerran päivässä jo yli vuoden ajan eikä kertaakaan ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Ainut huono puoli oli se, että emme olleet ostaneet hälytintä etukäteen, koska emme olleet varmoja, tulisiko sitä käytettyä. Niinpä hankimme hälyttimen vasta vähän myöhemmin ja jouduimme lykkäämään ulkona nukuttamista.


TURHAKKEET

Pinnasänky, jossa on laskettava laita
Emme ole kertaakaan käyttäneet pinniksemme laskettavaa laitaa, joten se oli aivan turha ominaisuus sängyssä. En oikein edes tiedä, mihin tuota laskettavaa laitaa voisi käyttää. Sänky oli aivan helvetillistä koota juuri tuon laidan takia, joten nyt harmittaa, että hankimme sellaisen. Laskettava pohja sen sijaan on ollut ihan huippujuttu!

Amme
Penu ei tykännyt pienenä ollenkaan kylpemisestä, joten käymme hänen kanssaan suihkussa. Amme lähinnä pölyyntyy saunassamme.

Sähköinen rintapumppu
Tätä tuli käytettyä ensimmäisten viikkojen aikana, kun Penu ei osannut vielä imeä ja pumppasin öisin, mutta siitä lähtien se on lojunut kaapin pohjalla. Paremmaksi koin käsikäyttöisen rintapumpun, jolla pumppasin melko ahkerasti maitoa pakkaseen.

Talkki
Tuli äitiyspakkauksen mukana, mutta emme ole käyttäneet kuin ehkä kerran. Olisi varmaan ollut ihan hyödyllinen varsinkin kesällä, jos sen olisi muistanut, mutta emme koskaan tottuneet käyttämään sitä.

Purulelut
Kaupasta ostetut erilaiset purulelut ovat olleet melko turhia. Penu on tykännyt paljon mieluummin jyystää kirjoja.

Nännivoide
Onneksi en itse ostanut yhtään tuubia, sillä sitä ei paljoa tullut käytettyä. Äitiyspakkauksen tuubin avasin ja käytin ehkä puolet. Kaksi tuubia sain lahjaksi ja ne ovat edelleen avaamattomia.

Nokkamuki
Ostimme ihanan Done by Deerin nokkamukin, jota emme ole käyttäneet kertaakaan. Ruoalla Penu juo suoraan mukista (totutimme hänet siihen heti siitä lähtien, kun aloimme ruokailla kunnolla) ja muuten hänellä on käytössään pillipullo.

Imetystyyny
Kaverimme teki meille imetystyynyn, joka osoittautui melko turhaksi siinä tehtävässä, mihin se on tarkoitettu. Tyyny on kuitenkin ihana ja toimii hyvin selkänojana esimerkiksi sängyssä, kun katsomme televisiota.

Stonzit
Eivät ole olleet kovin kovassa käytössä. Olisimme taatusti selvinneet ilman. Voi olla, että tässä keväämmällä ovat vielä hyödylliset, jos ja kun Penu oppii kävelemään.

Leikkimatto
Ostimme itse värikkään lelumaton, jossa oli kaaret ja leluja mukana. Se jäi todella vähälle käytölle. Lahjaksi saimme Ikean lelukaaren, joka taasen on ollut ihan hitti! Siitä Penu on tykännyt todella paljon.

Kietaisubodyt isompana ja pään yli vedettävät bodyt pienempänä
Pienenä tykkäsimme käyttää kietaisubodeja. Ne olivat todella käteviä. Muutamat pään yli vedettävät jäivätkin käyttämättä, koska ne oli hankala pukea ihan pienenä. Myöhemmällä iällä (eli noin koosta 62 eteenpäin) kietaisubodyt olivat taas hankalia ja siitä eteenpäin olemme suosineet pään yli vedettäviä versioita tai paitoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti