tiistai 8. marraskuuta 2016

Miten talvivauva puetaan?

Apua! Nyt tarvitaan taas fiksumpien ja kokeneempien neuvoja! Tietääkö kukaan, miten talvivauva puetaan? Mitä ihmettä sellainen tarvitsee päälle, että ulkona tarkenee mutta ettei kuitenkaan mielellään sula vuorausten alla? Mitä vauvalle laittaa päälle, jos sen laittaa vaunuihin? Entä mitä laittaa päälle, kun lähtee autolla jonnekin ja muksu pitää laittaa turvakaukaloon?

Tällaiset kysymykset ovat viime aikoina pyörineet mielessämme. Meillä ei siis ole hajuakaan vauvojen pukemisesta ja siitä, mikä on käytännöllisintä ja parasta. Olemme nähneet kaupoissa kaikenlaisia lämpöpusseja: osa on todella isoja, jotka eivät mitenkään mene kaukaloihin, mutta mahtuisivat vaunuihin, kun taas osa on sellaisia pienempiä kaukaloihin meneviä. Kannattaako jotain sellaista hankkia? Jos, niin minkälaista? Mitä sitten lämpöpussin alle laitetaan? Kannattaako jonkinlaista haalaria ostaa vai meneekö ihan hukkaan?

Kaikki mahdolliset vinkit otetaan nyt vastaan. Jos sulla on edes jonkinlaista haisua siitä, mikä olisi järkevää, kerro ihmeessä! Mitään turhaa emme viitsisi ostaa, mutta jotenkin olisi hyvä varautua, että saamme Penan jollain konstilla sairaalasta kotiin ja pysymään hengissä.

8 kommenttia:

 1. Meilläkin on vielä vähän arvoitus, miten vauva puetaan, ja ollaan ehkä varustauduttu ylimääräisilläkin. Vaunuihin ostettiin untuvainen makuupussi (Elodie Detailsin paksumpi), jonka alle riittää kelistä riippuen vanuhaalari tai paksu fleeceväliasu. Kaukaloon ostettiin ohuempi pussi (Baby's Only Robust). Sen alle pitäisi riittää samanlainen kampe kuin untuvapussiinkin, mutta tajuttiin vasta sen kotiuttamisen jälkeen, ettei se toimi meidän kaukalon kanssa ihan pienellä vauvalla. Britax Baby Safen 5-pisteturvavöitä ei saa irti siten, että ne voisi pujottaa pussin vyörei'istä. Pussissa on halkiot korkeammalla siten, että pussi toimii sitten kevättalvella, kun vauva on isompi ja turvavöitä nostetaan ylemmäs. Hankala selittää, mutta tuo kannattaa ottaa huomioon. En tiedä, saako mistään 5-pisteturvavöisestä kaukalosta vöitä siten irti, että ne saisi pujotettua rei'istä. 3-pistevöiden kanssa ei ole samanlaisia ongelmaa, vaan reiät on sopivissa kohdissa. Kaukalo-ongelman takia ostettiin viime viikolla 56-kokoinen toppahaalari, jota ei alunperin ollut tarkoitus hankkia.

  VastaaPoista
 2. Esikoinen on kesävauva, mutta nyt talvivauvalle meillä on seuraavat kamppeet:

  -turvakaukaloa varten lämpöpussi, jonka saa hyvin vöihin. Tarkoitus siis käyttää tätä just automatkoilla kauppaan/kauppakeskukseen tms, jolloin vauvalle ei tarvitse pukea niin montaa kerrosta kun kuitenkaan ei tartte lämpimämpää kuin siirtymiseen autosta/autoon ja kaupassa sitten vaan vetskaria auki niin ei tule kuuma.
  https://www.ozbaby.fi/tuote/lampopussi-eisbarchen-turvakaukaloon-heitmann-felle/7963/

  -Vaunu-unille ja koville pakkasille meilläkin on elodie detailsin super lämmin pussi, mutta jos lapsi nukkuu esim lasitetulla parvekkeella eikä muuten juuri ulkoile olisi sellainen jo liian kuuma. Me ollaan ulkoilmaihmisiä niin tulee varmasti käyttöä kun tuiskussa ja tuulessa on varmasti lämmin. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53062/ffgvg/Elodie-Details-lampopussi-Zebra-Sunshine

  -lisäksi meillä on HM toppahaalari/pussi, jossa on haaravetoketju, jolla saa hyvin sitten kaukaloon vauvan tai pidettyä ihan pussina vaunuissa unia varten. http://4.bp.blogspot.com/-kkKpL0f1cUo/Uixv--degVI/AAAAAAAAAEM/SKiUZB0ofKA/s1600/hmprod.jpg

  Toppahaalarin kanssa voi hyvin käyttää äitiyspakkauksen untuvapussia tarvittaessa. Lisäksi on äitiyspakkauksen vanuhaalari ja pari nallepukua, jotka toimii just vaikka ensimmäisenä mainitun kaukalopussin kanssa hyvin, ei yhtä lämpimiä kuin toppapuku, mutta toimii leudommilla säillä väliasuna ja keväämmällä ilman pussia kaukalossa. http://1.bp.blogspot.com/-X4uvFm2MpQU/T4SbP5-mBPI/AAAAAAAADZg/iRR0W_QKf3E/s640/003.JPG

  Löytyy myös villahaalari sekä ohuempaa merinovillaa oleva haalari, kypärämyssy, talvipipo ja äitiyspakkauksen toppatossuja, vauvahanskoja sekä villasukkia tietysti.

  Oikeastaan kuten esikoisen kanssa on huomannut, avain lapsen läpösenä pitämiseen on kerroksia, kerroksia, kerroksia.
  Nyt kun esikoinen nukkuu jopa 4 tunnin päikkäreitä -7 asteen pakkasessa rattaissa terassilla, päällä on sukkikset, pitkähihainen body, sisähousut, sukat, villasukat, pitkähihainen sisäpaita, äitiyspakkauksen vaalea kerrastohaalari, lapaset, äitiyspakkauksen toppakäsisuojat/vauvahanskat, kypärämyssy, tuubihuivi, toppahaalari, toppatossut, talvipipo ja päällä vielä kevyt peitto tai äitiyspakkauksen toppapussi peittona, sekä tuulta ja lunta estämässä hyttys/hyönteisverkko. Ja hyvin nukkuu! ei ole hiki kun herää mutta ei myöskään kohmeiset sormet/varpaat.

  Pukemisessa menee sen verta aikaa, että tuo puoltoistavuotias nukahtaa siihen pukemiseen, mutta tosiaan, aika sama kaava varmasti tulee olemaan pikkuvauvan kanssa, että kerroksia saa olla: Erona se, että ne vaan olis hyvä olla sellasia mahdollisimman helposti päälle puettavia, jotta ei tartte liikaa vauvaa käännellä ja väännellä vaan voi vaan nostaa vauvan ikäänkuin seuraavan puettavan kerroksen päälle, sujauttaa kädet hihoihin ja vetää vetskarin kiinni.

  Toivottavasti tästä oli jotain apua :)
  Meidän vauvathan tulee olemaan hyvin saman ikäiset, jännää nähdä kummalla syntyy ensin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Meillä tais olla ihan sama laskettu aika, joten hauska nähdä, kummalle syntyy ekana. :) Taidetaan kuitenkin olla eri paikoissa synnyttämässä...

   Ja kiitos, tuosta oli todellakin apua!

   Poista
 3. Meillähän oli täsmäälleen sama ongelma kaksi vuotta sitten, laskettu aika tammikuun lopussa. Mua vaivasi aika paljonkin kun mistään ei saanut tarpeeksi konkreettisia ohjeita siitä mitä pukea, kaikilla oli eri tavalla ja vastaus kyselyihin usein se perinteinen "riippuu niin paljon vauvasta". Se taitaa siti olla paras neuvo:D Siinä talven ja kevään kun seuraili omaa ja muiden vauvojen talvipukeutumista niin huomasi kyllä että joillain oli tosi paljon enemmän päällä kuin vaikka L:llä. Mutta jos tästä jotain apua on niin näin meillä L aluksi puettiin:

  -Autossa ollessa sillä oli sisävaatteiden ja puuvillapipon päällä sellanen valkoinen pörröinen nallehaalari. Ei siis mikään paksu, vähän jumpsuitia lämpimämpi kuitenin. L tosin laitettiin aina vain lämpimään autoon. Turvaistuimessa ei muutenkaan kannata olla liian paksua haalaria koska sillon vöitä ei saa tarpeeksi kireälle.
  -Ulkoillessa vaunuissa (nukkui usein pisimmät päikkärit vaunuissa) meillä oli sellainen h&m toppahaalari jonka sai muutettua vetskarilla joko pussi- tai haalarimalliseksi. Siten se olis käynyt siis hyvin myös autoon jos olisi tarvinnut lämpimämpää sinne päälle. Lisäksi sillä oli vaunujen mukana tullut lämpöpussi, sellainen vähän isompi siis. Äp:n pussia paksumpi. Näiden lisäksi riitti puuvillamyssy, lapaset ja villasukat.
  -Keväämmällä jätettiin toi alempi toppapussi pois ja riitti kun oli merinovillapaita ja tietysti pipo, hanskat ja huivi.
  -Seuraavana syksynä hankittiin edellisten tilalle mini rodinin toppapussi mikä on sellanen suurempi pussi (mahtuu hyvin edelleen sinne). Siinä nukkui ohuessa vk-haalarissa ja säiden kylmetessä toppahaalari + se toppapussi.
  -Tässä postauksessa näkyy vähän noita ekojen viikkojen ulkovaatetuksia http://deuxms.blogspot.fi/2015/02/ekat-viikot.html
  ja tässä alimmassa kuvassa se h&m haalari http://deuxms.blogspot.fi/2014/07/viikonlopun-kuulumisia.html
  -Suosittelisin hankkimaan ennemmin pussin kuin haalarin, vauvaa on vaikea pukea haalariin ja se on aina muutenkin niin mytyssä että on vähän turha. Tollanen malli minkä kuitenkin saa myös haalarimalliin on varsin kätevä jos justiinsa tarvitsee autoon saada lämpimämpään pussiin. Ja lisäksi sit just vaunuihin reilusti suurempi lämpöpussi. Äp:n saattaa olla liian kylmä koville pakkasille ja toisen pussin/haalarin kanssa ehkä myös vähän tiukka. Ei pysy lämmöt niin hyvin.

  Loppujen lopuksi sitä oppi tosi nopeasti kuinka paljon vauvalla kannattaa milloinkin olla päällä. Aluksi testailtiin tiiviisti niskasta lämpöä ja yleensä se oli ihan sopiva. Turha siis liikaa stressata:)

  VastaaPoista
 4. Hyviä vinkkejä pukemiseen tullut :) Meillä turvakaukalopussina Pienempi Eisbärchen lämpöpussi, ns. Pikkujääkarhun lämpöpussi. Siitä saa 5-pistevyöt läpi ja yläreuna on kiristettävissä pussimaiseksi. Sopii vastasyntyneellekin kun vyöt tulee pussin sisään ja vauvan saa kiristettyä vöihin ennen pussin sulkemista. Pukeminen on helppoa, alla vain sisävaatteet, merinovillainen myssy (tarv.alle kypärämyssy), tumput ja kaulalle huivi. Kaikki pääsee helpommalla, kun meidän neidolla on raivoamistaipumusta päälivaatteita pukiessa :)

  Ollaan käytetty pussia myös matkarattaiden pehmeässä kopassa ja sielläkin tyttö on pysynyt lämpimänä ja nukkunut tyytyväisenä. Pidemmässä reissussa alla tosin oli näillä kelellä ohut microfleece tai villapuku. Niillä lämpö riittää taatusti näillä keleillä. Ja kun tulee enemmän pakkasta, ratkeaa asia sillä ettei ihan pienen kanssa kylmään ole asiaa, vaan möllötellään sisällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelenko oikein, että teillä on Britaxin Baby-Safe Plus SHR II -kaukalo? Oletteko keksineet, miten 5-pistevyöt saa irti pujottelua varten? Minusta tuossa meidän kaukalossa vöitä ei saa irti ainakaan takaseinän kautta, vaan vyöt jatkuvat yhteinäisinä etuosan kiristysnauhaan asti. Vai onko Eisbärchenissä lovet eikä reiät 5-pistevöitä varten?

   Poista
  2. Eisbärchen mainostaa et nykyään aukot löytyisi pienemmästä pikkujääkarhupussistakin. Mein pussi tuli meille secondhandinä, joten siinä on varsinaiset reiät ylä- ja ala keskivyölle. Kun takapala kuitenkin on koko matkalta kiinni tarroilla, saa 5-vyöt sivuilta ujutettua sopivasta tarravälistä. Toimii meillä :)

   Baby Safe SHR II on meilläkin, vöitä ei olla koitettukaan irtoittaa. Luulen et turvallisuussyistä tuskin irtoo. Eilen kun nostin niakatukea ylemmäs, tajusin vasta miten kaukalon olisi saanut integroidusti vastasyntyneelle makaavaampaan asenttoon. Harmitti et hokattiin liian myöhään. Vaan eipä ne kallistustekniikkaa lastentarvikeliikkeessäkään tienneet, vaikka malli sitä mainostaa. Sanoivat, ettei kaujaloita saa kallistettua. Käyytöohjekin oli pyöliselkeä. Olin eri mieltä, mut en sit alkanut väittää vastaankaan. Harmi :/ Vaikka ei meillä ole vyöttämisen/asennon kans koskaan ongelmaa ollut vaikka tyttö oli alle 3kg.

   Poista
 5. Vastaan nyt näin kollektiivisesti kaikille. KIITOS aivan loistavista vinkeistä ja neuvoista!!! Arvasin, että täällä saa varmasti apua. :) Tuollaista Eisbärchen-kaukalopussia oltiin vähän katottukin ja mietitty, pitäisikö sellainen hankkia. Ei oltu ihan varmoja asiasta, mutta nyt sekin on päätynyt kauppalapulle. Täytyy nyt vaan katsoa, et minkälainen ostetaan, jos niitäkin on eri kokoja.

  Tuo Elodie Detailsin lämpöpussi vaikuttaa kans hyvältä. Voi olla, että hankitaan sellainenkin. Sanoin jo eilen Pirkolle, kun googlailtiin kaikkia noita linkkejä, että viikonloppuna mennään kaupoille ja ostetaan kaikki mahdolliset pussit, mitä löydetään! :D Pelkään, että Pena paleltuu. :D

  Haalaria ei varmaan nyt alkuun hankita, vaan mennään tuolla äitiyspakkauksen haalarilla ja noilla lämpöpusseilla, mutta ehkä jotain lämmintä sinne haalarin/pussin alle täytyy vielä metsästää.

  VastaaPoista