perjantai 4. syyskuuta 2015

Ovulaatio, missä olet?

Nyt olen aloittanut elämäni ensimmäistä kertaa ovulaation etsimisen. En ole aikaisemmin oikein tullut edes ajatelleeksi ovulaation ajankohtaa. Viime aikoina olen lähinnä ajatellut, että ne muutamat inhottavat naamaan tasaisin väliajoin ilmestyvät näppylät ovat todennäköisesti merkki ovulaatiosta, sillä ajallisesti ne saattaisivat osua samaan kohtaan. Elämäni ensimmäistä kertaa odotan ehkä jopa puolittain innoissani, missä vaiheessa leukaan puskee se kamalaakin kamalampi Kilimanjaro, jota lähes kuukausittain on yrittänyt peitellä jos jonkinlaisella tökötillä. Näin jälkikäteen harmittaa, ettei tuota ajankohtaa ole koskaan ajatellut sen tarkemmin.

Olen tietenkin aloittanut varmuuden vuoksi myös liuskoilla testaamisen, sillä luulen, että tuo finnien puhkeaminen ei ehkä ole se kaikista luotettavin keino paikallistaa ovulaatio. Oma kiertoni on ollut viime vuosien ajan melko pitkä. Nyt se on vakiintunut suurin piirtein 33-35 päivään, mutta välillä on ollut myös 28 päivän ja joskus jopa yli 40 päivän kiertoja. Aloitin testaamisen 10. päivän kohdalla, mikä ehkä saattaa olla hätävarjelun liioittelua, mutta ajattelin, että pelataan tämä ensimmäinen nyt kunnolla varman päälle, jos kierto jostain ihmeellisestä syystä olisikin tällä kertaa todella lyhyt. Nyt on menossa kp 14, eli neljän päivän ajan olen harjoitellut liuskojen käyttöä. Eihän sieltä tietenkään ole mitään vielä tullut, kun naamakin näyttää tällä hetkellä suhteellisen hyvältä. Luulisin, että muutamat päivät saa vielä odotella ihan rauhassa.

Hieman ongelmalliseksi on tullut se, mihin kellonaikaan testaus kannattaisi suorittaa. Ohjeissa luki mielellään klo 10-20, joten itselleni paras ajankohta, eli aamu, karsiutui töiden takia pois. Olenkin tehnyt testin nyt aina töiden jälkeen noin klo 14-16. Mietin tosin, että tämä on ehkä hiukan ongelmallinen ajankohta siinä vaiheessa, kun pitäisi soitella klinikalle ja varata aikoja. Ehkäpä aamu olisi sittenkin parempi? 

Tällä hetkellä on joka tapauksessa hyvä mieli. On mukavaa, kun pääsee "oikeasti tekemään" jotain tämän projektin eteen. Varovasti olen taas vaimolta kysellyt (eli siis noin 18 kertaa päivässä), josko voisimme mennä jo tämän vuoden puolella edes ensikäynnille ja psykologille. Saapi nähdä, miten tilanne tästä kehittyy, mutta pieni mahdollisuus on, että projekti aikaistuu vielä tämän vuoden puolelle!

9 kommenttia:

 1. Pakko kysyä sen verran, että jos olette kuitenkin vauvaa yrittämässä, minkä muutoksen siihen faktaan tekee, menettekö klinikan ensikäynnille lokakuussa 2015 vai 3kk myöhemmin tammikuussa 2016? Tie raskautumisen yrityksestä odotuksen alkuun voi olla lyhyt tai pitkä, kaikkea muutaman kuukauden ja useiden vuosien välissä. Ja kun vihdoin onnistuu, on edessä silti se reilu 9kk odotusaika. Aikaisimmillaan vauvaa teillä joka tapauksessa on syntymässä ensi syksyllä, ja sillä ei liene väliä syntyisikö vauva +/-3kk.
  Meillä oli tilanne, jossa päätettiin mennä heti ensikäynnille ja hoitaa ns alkujärjestelyt pois alta. Ensikäynnin ja ensimmäisen inssin välissä oli mm. klinikan kesälomien ja muutaman kierrossa löytyneen hidasteen vuoksi kuitenkin 5kk väli! Onnekkaina kuitenkin meillä tärppäsi ekasta inssistä, mutta se oli puhdas sattuma. Toiset, jotka aloittivat meidän kanssa samaan aikaan yrittämisen, ovat yhä yrityksen tiellä, siinä missä meidän vauva on nyt 3kk ikäinen.

  Teillä on niin pitkä taival vielä edessä ennen kuin eka pikku nyytti syliin lasketaan, että suosittelen toimimaan, en aikailemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista. :) Juu, tiedostetaan kyllä tuo kesto, mutta koko tämä projekti sai alkunsa (siis ihan ajatustasolla) vasta niin vähän aikaa sitten, että kaivataan vielä vähän omaa aikaa ennen kuin ryhdytään yhtään mihinkään.

   Toki taustalla on vähän myös rahatilanne, joka vaikuttaa. Tälle syksylle on tulossa muutamia isompia menoeriä, joten vasta ensi vuoden puolella olisi taloudellisesti mukavampi ryhtyä hommiin. :)

   Poista
 2. Eiköhän se sieltä ilmesty, kun muutamia päiviä kuluu :) Itsellä on pitkähkö kierto, joten LH-piikit on ajoittuneen kierron päiville 17-25. Ja menkat tulleet aina 13 vrk myöhemmin - tasan.

  Joskus voi toki olla, ettei pitkä kierto (esim just tuo 40) aina ovuloi, mut sitäkin parempi et kirjanpitoa on olemassa kun klinikalle menee. Pitkän kierron vuoksi esim omalla kohdallani passattiin luonnonkiertoon inseminaation yrittäminen ja otettiin ekasta kierrosta alkaen kypsyttävät lääkkeet kuvioihin pienillä annoksilla. Ihan järkevää. Eteenkin kun se ei mitään ilmaista lystiä ole.

  Tsemppiä metsästykseen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Eiköhän sieltä toivottavasti viikon sisällä/päästä jonkunlainen viiva ilmesty. Ihan kiva, että muutamat kerrat tässä ehtii vähän testailla ja kartoittaa tilannetta, ennen kuin menee klinikalle.

   Poista
 3. Minä tuskailin saman "illalla vai aamulla" -ongelman kanssa, kun viime kierrossa testasin testaamista ensimmäisen kerran. Päädyin/mme siihen, että testataan aamulla ennen töihin lähtöä (puoli kahdeksan kieppeissä), jotta positiivisen testin osuessa kohdalle voi heti kahdeksalta soittaa klinikalle.

  Kierrosta olen pitänyt kirjaa puolisen vuotta, mutta ovuaatiota en ole aiemmin testannut. Nyt lievästi hermostuttaa, kun ovuaalaatiopäivä on vain viime kierrolta (kp 15), ja tässä kierrossa pitäisi tehdä ensimmäinen yritys. Pitää alkaa testaamaan varmaan kp 12 kieppeissä. Tietenkin tässä kierrossa ultrataan ennen ovulaatiota, joten se antaa vähän suuntaviivoja.

  Lisäjännitystä tuo se, että kierto on päättänyt kesän aikana seota täysin. Viime talvena se oli aika tasan 30-31 päivää, mutta kesän kierrot, mukaan lukien edellinen, on ollut kaikkea 28 ja 33 väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, ikävää tuo sekoittuminen! Toivottavasti kaikki menee kuitenkin hyvin tässä kierrossa! :)

   Itsekin ajattelin, että seuraavassa kierrossa testaan kyllä aamuisin ennen töihin lähtöä. Se olisi huomattavasti helpompaa kuin työpäivän jälkeen.

   Poista
  2. Harkitsin aiemmin myös, että testaisin jopa töissä aamupäivällä, mutta päädyin siihen, että kippojen ja liuskojen kanssa hiipailu toimiston vessaan olisi liian stressaavaa. :D

   Poista
 4. Eksyin tässä lapsen päiväunilla blogiinne. Meidän sateenkaariperheessä on jo yksi reilun vuoden ikäinen poika ja saimme juuri uuden plussan viikonloppuna, joten toivottavasti pikku mies saa keväällä sisaruksen ☺. Luin jo ennen ekaa raskautta myöskin kaikkia mahdollisia blogeja vauvoihin ja sateenkariperheisiin liittyen ja ajattelin nyt vinkata teillekin ovulaation tunnistamiseen ihan parhaat vinkit:http://luomupimu.blogspot.fi/2011/11/ovulaatiolima-ja-muita-valkovuodon.html Vähän limaisia juttuja, mutta täyttä asiaa. Tein itsekin ovistestejä, mutta näiden vinkkien avulla, opin itse tunnistamaan h-hetken ☺ Onnea teillekin kovasti projektiin ja klinikaksi suosittelen Dextra lapsettomuusklinikkaa; yksilöllistä ja ystävällistä palvelua sekä suomen kokeneimmat lapsettomuuslääkärit ja edistyneimmät hoidot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin tutustua tuohon. Onnea teille uudesta plussasta, toivottavasti katraanne suurenee keväällä! :)

   Poista