keskiviikko 1. elokuuta 2018

Puolitoistavuotias Penu

Blogi on viettänyt hiljaiseloa samaan tapaan kuin poppoomme kesälomaa. Penusta on viime kuukausien aikana kuoriutunut touhukas taapero, jolla ikää on tänään tasan puolitoista vuotta. Tästä lähtien ollaan siis lähempänä kahta kuin yhtä vuotta. Hurjaa! Tällä hetkellä...

...käytössä ovat koon 74 ja 80 vaatteet. Syksyä varten olemme ostaneet lähinnä 80 ja muutamia 86 koon vaatteita.

...pottatreenit ovat käynnissä suhteellisen hyvällä menestyksellä. Jossain vaiheessa kesää Penu teki pienen pisun pottaan, mistä palkitsimme hänet ylitsevuotavilla kehuilla ja lemppariherkulla: pakastekuivatulla mustikalla. Nykyään pottaan tulee lähes aina pisu ja oikeastaan kaikki kakat (jos vain olemme kotona). Nyt kuumina päivinä Penu on ollut useasti kotona ihan alasti, jotta vaippa ei ole ollut turhaan hiostamassa. Ostimme muutamia alushousuja (ei meinannut oikein löytyä tarpeeksi pieniä ja nyt käytössä on 86/92-koon pöksyt), mutta niiden käyttö ei ole ollut kovin menestyksekästä. Penu luulee, että jalassa on vaippa, jos alushousut laittaa jalkaan. Niinpä ne ovat hyvin suurella todennäköisyydellä hetki pukemisen jälkeen jo pyykkikorissa.

...puhetta ei vielä tule, vaan "sanat" ovat tasoa äppä (kaikki mahdollinen), ääti (äiti), ukka (Ukki), että (vettä), ekka (rekka), yppää (hyppää), ymmaa (uimaan). Eläinten ääniä Penu osaa matkia melko hyvin: kissa sanoo au, lehmä sanoo mmmmuuuu, varis sanoo kraaaaak, tipu sanoo paap. Välillä Penu innostuu matkimaan äänteitä ja monet tavut osuvatkin ihan oikeaan: mamama, papapapa, kakakaka, tatatata. Hauska nähdä, missä vaiheessa puhetta alkaa tulla kunnolla.

...Penu ymmärtää puhetta todella hienosti. Hän oikeastaan ymmärtää lähes kaiken, mitä hänelle sanoo. Äitien puheesta Penu bongaa myös tuttuja sanoja, joten nykyään äitien täytyy olla jo vähän varovaisempia siinä, mitä suustaan ulos päästävät. Monista lempparijutuista ei esimerkiksi tohdi puhua Penun kuullen, vaan monesti turvaudumme englantiin tai ruotsiin tiettyjen sanojen kohdalla, kuten esimerkiksi simma, blueberry.

...ruoka maistuu hienosti, kuten aina ennenkin. Tsirppana syö usein kuin hevonen, mutta missään eivät valtavat annokset näy, vaan Penu on edelleen pieni ja siro. Monet asiat menevät suuhun parhaiten vielä sormin, mutta esimerkiksi iltapuuron ja aamujoghurtin Penu lusikoi hienosti suuhunsa ihan itse.

...tanssiminen ja hyppiminen on parasta huvia! Penu osaa itse laittaa päälle vanhanaikaisen cd-soittimemme, jossa on yksi ainoa lastenlaululevymme sisällä. Tätä sitten kuuntelemme päivästä toiseen ja aamusta iltaan, ja Penu jammailee (pyörii) olohuoneen lattialla.

...parhaita leikkikaluja ovat erilaiset autot, pyörät yms., joiden päällä voi istua ja joilla voi potkutella eteenpäin. Vaihtoehtoisesti myös erilaisten asioiden työntäminen on jees. Hiekkalaatikko jaksaa viihdyttää ja siellä neiti istuisikin koko päivän, jahka äidit jaksaisivat istua vieressä.

...kiipeily on pop! Sohvalle, tuolille, erilaisille penkeille, sängylle - mihin tahansa. Kaikki kelpaa meidän typylle!

...vesileikit ja uiminen on huippua! Penu on aina innoissaan, kun pääsee ymmaan. Rannalla on kiva läträtä matalassa vedessä ja latoa ämpäriin hiekkaa ja vettä. Välillä on kiva käydä pulikoimassa äitien kanssa. Kylpyamme on ollut kovassa käytössä omalla parvekkeellamme, ja siellä saa helposti vierähtämään tovin jos toisenkin. Operaation jälkeen parveke ja äidit ovat yleensä läpimärkiä.

...erilaiset kulkuvälineet ovat mielenkiintoisia: parhaita ovat varmaankin rekat, kaivinkoneet ja raitiovaunut, mutta myös lentokoneet ja helikopterit saavat pisteitä. 

...Penu on edelleen vähän harkitsevampaa ja tarkkailevaa sorttia. Muiden lasten touhuja on kiva seurata ja välillä Penu innostuu matkimaan muiden tekemisiä tai menemään mukaan leikkeihin (eli ottamaan pallon muilta tms.). Pihapiirissämme on muutamia pari vuotta vanhempia lapsia, joista Penu on ihan innoissaan ja tykkää heidän seurastaan, vaikkei varsinaisesti osaakaan vielä leikkiä.

...Penu matkii ja ottaa mallia todella paljon muiden tekemisistä. Hän selkeästi seuraa äitien touhuja ja tekee monia asioita perässä. Jos äiti niistää nenän, etsii Penu nenäliinan ja "niistää" oman nenänsä. Jos äiti laittaa lusikan lautaselle tiettyyn asentoon, laittaa Penu lusikan samalla tavalla.

***********************

Kesälomaa olemme viettäneet varsin luppoisissa merkeissä mitään sen kummempaa tehden. Helteet ovat ajaneet meidät monien muiden tapaan sisätiloihin. Ulkoilusta on nautittu monesti vasta illan suussa, kun aurinko on jo hieman ehtinyt laskea alemmas eikä enää porota kolmenkymmenen asteen voimalla keskeltä taivasta. Uimaan emme ole kovin montaa kertaa päässeet rehottavien sinilevien takia. Pöh. Onneksi pääsimme minun vanhempieni luona kyläillessä muutaman kerran lämpöiseen ja puhtaaseen järviveteen pulikoimaan. Isovanhempien visiitin lisäksi kesälomaamme on mahtunut monenlaista: Helsinki-päiviä keskustassa, Korkeasaari-käynti isovanhempien kanssa, Lintsi-päivä, Porvoon-reissu, ostoskeskuskierroksia ilmastoinneista nauttien, maauimalassa polskimista, taaperokavereiden treffaamista, omalla pihalla leikkimistä muiden pihan lasten kanssa, kaverin hääjuhlat, jalkapallon MM-kisojen seuraamista (Penu tykkäsi erityisesti kansallislauluista ja jammaili aina niiden tahtiin), pyöräilyä (Pirkon tarakalla, ei siis vielä omalla pyörällä), kotieläintilalla eläinten bongailua...

Kivaa on siis ollut. Arki ja paluu työelämään kolkuttelevat kuitenkin jo ovella. Palaan itse reilun puolentoista vuoden tauon jälkeen ensi viikolla töihin. Huomenna pitäisi mennä haistelemaan jo vähän uusia tuulia - mites niitä töitä oikein tehtiinkään. Pirkko jää Penun kanssa kotiin nauttimaan taaperoelämästä, joten vielä ei onneksi tarvitse miettiä päiväkotikuvioita. Iso tyttöhän tuo jo on, mutta ainakin äideille päiväkotiin meno tuntuisi vähän liian pelottavalta. :D

Blogi viettää todennäköisesti hiljaiseloa myös vastedes, sillä epäilen, että töiden lomassa ehtisin/jaksaisin postailla mitenkään kovin tiheästi. Mutta ehkä Pirkko innostuu kotiäitiyden lomassa kirjoittelemaan. Mistäs sen tietää! Muiden blogeja seuraillaan kuitenkin ahkerasti - ihanaa, kun ihmiset jaksavat postailla yritys-, raskaus- tai vauvakuulumisia. Eiköhän tännekin silloin tällöin jotain ilmesty, mutta siihen asti helteistä kesän jatkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Penu kuulostaa vauhdikkaalta ja osaavalta taaperolta! Meillä on nyt kesä(loma)n aikana tuplaantunut sanavarasto, joten luultavasti teilläkin kohta tapajtuu sama.

    Tsemppiä roolien vaihtoon kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ensimmäisestä viikosta on ainakin selvitty hengissä. Eiköhän tämä siis tästä. :)

      Mielenkiintoista kyllä seurata tuota kielen kehitystä. Luulen, että hetki vielä menee ennen kuin puhetta alkaa tulla.

      Poista